ARCHITECTURE
행림건축 설계파트의 전략 종목은 크게 도시주거설계, 도시개발사업, 공공건축사업입니다. 도시주거와 개발 분야에서는 새로운 친환경 패러다임과 
스마트 시티의 방향을 제시하며 경기도 등 정부발주사업에 역량을 집중해 사업을 진행하고 있습니다. 
특히 국방사업분야는 미국 국방부(육해공군)와 설계협약을 체결한 유일한 기업으로써 
국내 설계사무소 중 독보적 사업실적을 보유하고 있습니다. 

ResidentialCompetition Design for Wirye Land Development Business District A1-13BL Apartment (위례신도시 A1-13BL 아파트 계획안)



DESCRIPTION

청량산과 서울을 잇는 위례신도시. 그곳에 위치한 대지는 다양한 가능성을 품고있다. 직사각형 형태의 대지 사방으로 다른 생활환경 가로의 성격, 영역별로 다른 밀도를 반영하여 INTER-TOWN을 제안한다. 블록으로 구분된 공동주택은 도시의 섬, 나홀로 단지로 폐쇄적이기 마련이다. 우리는 도시의 공적 영역을 단지 내부와 소통시켜 도시와 소통하는 개방적 단지를 구현하고자, 장소와 관계맺기, 도시와 관계맺기, 가로와 관계맺기, 자연과 관계맺기의 4가지 맥락에서 계획에 접근하였다. 대지 북서쪽의 트램이 지나가는 길에 저층, 점형태의 배치를 통해 가로를 활성화하였다. 남동쪽의 고층 아파트 구간과 넓은 차로에 대응하여 타워형 주동을 배치하고, 단지 내부에 낮은 북서쪽과 높은 남동쪽을 잇는 광장을 두와 개방되도록 하였다. 대지는 고층구역과 저층구역 모두 다양하게 관계맺고 있기때문에, 이를 순응하여 배치하고, 높낮이를 조절하여 도시 전체의 맥락과 어울리도록 하였다. 열림과 닫힘, 흐름과 머무름의 가로공간을 계획하고, 단지 중심으로 뻗어가나는 보행동선 축을 설정하였다. 지역주민과 길을 나누며 우리끼리에서 우리함께로 나아가는 미래형 공동주택을 제안한다.

The site of Wirye New Town, which connects the Cheongryangsan Mountain to the greater Seoul area, has various design possibilities. Within the rectangular site provided, we plan to create an “inter-town” by reflecting different design characteristics and densities in each sector and living environment. Apartment houses, which are separated in blocks, can be easily closed off, creating a more isolated architectural complex. With the design goal of achieving an open complex which communicates with the city while the urban public sector is in communication with the internal complex, we created an architectural planning methodology that exists in four separate contexts: relationship with a place, relationship with a city, relationship with avenue, and relationship with nature. The avenue is vitalized by a unique low-floor and dot-style placement coinciding with the location of the nearby tram in the northwest corner of the site. To deal with the nearby wide road and high-rise apartment section in the southeast part of the site, we placed a tower-style main unit in this part of the site and opened the site up by placing a square within the complex itself to connect the low northwest and high southeast corners of the site. As the site has various relationships both in its high and low-floor sections, we took this unique site variable into consideration while planning the site and ensured a harmony with the entire urban context by adjusting the height of the site accordingly.



SUMMARY
DESIGN

2015
LOCATION

Songpa-gu, Seoul, Republic of Korea
USE

Housing Facility (685 households)
AREA

32,454.00㎡
G.F.A

101,730.68㎡
FLOORS

F30
CLIENT

Seoul Housing & Communities Corporation




#2015, #설계, #주거시설, #Housing Facility

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM